rangerovers.pub
The only place for a coil spring is up Zebedee's arse
Member
avatar
Joined:
Posts: 38

I seem to recall that there is an engine coolant temperature sensor attached to one of the heater matrix pipes that would prevent the blower motors from ramping up to speed until the engine temperature was at least luke warm.

Mine is blowing at or near high speed out of the heater ducts at 10 °C or a little less maybe.

Am I being forgetful again, or just crazy? The schematics in RAVE clearly point out the connector and pin for the sensor.

And why do instrument lamps seem to go out when it's too cold to hold a screwdriver and the plastic is brittle? (that's a rhetorical question. I know the answer).

Member
Joined:
Posts: 991

It might be down to the sensor not reading correctly - I think you can see what its reading with Nanocom if you have one?

Member
avatar
Joined:
Posts: 6357

The sensor is on the lower of the two aluminium pipes that go to the heater matrix next to where the O rings live. It isn't unknown for the connection to fail so unplugging it and giving a squirt of contact cleaner is often all it needs.

Member
avatar
Joined:
Posts: 38

Thanks for the tips. Yes I have a Nanocom and I will plug it in later this week after it stops raining, and it warms back up into the 50s once more.
It's a bit awkward plugging in with my bendy problems and being located at the front of the passenger foot well. I really need to make a short extension with a 90 degree OBDII connector on it and leave it attached.

I have CRC contact cleaner and Deoxit contact cleaner/enhancer. I will use that to see if that helps.

Not only that, but I've also just discovered that I have no blades left on the interior air temperature sensor. I do have a couple of 10 mm micro fans that I picked up a while back so I'll try rigging one of those up temporarily on the front of the grill to push air through it.

Member
Joined:
Posts: 316

Black Box sell a 90 degree cable for the Nano.

Member
avatar
Joined:
Posts: 38

Thanks, David, for the reminder. I just checked, and it looks like I need the NCOM26 Right-hand cable.
I recall them having them, but I had forgotten, and I was unsure at the time if it would work with the dual vehicle cable I have. Being an extension and according to what it says on the website, they will work with all cables.

Member
Joined:
Posts: 463

Be careful leaving anything plugged into the eobd port. Left a extension in mine a few days and it corroded several of the pins in the socket. There's a permanent live in there causing electrolysis. Mine does leak from the pollen filter housing getting it wet.