rangerovers.pub
The only place for a coil spring is up Zebedee's arse.
Member
avatar
Joined: Jan 05 2016
Posts: 988

I have a new noise that has developed... and I am slightly stumped currently. Noise starts occurring towards the end of the clip and it sounds exactly like that in person. Audible inside the car clearly.

Mouse living in engine?

It only happens under load - in the video it is in drive with handbrake on and another foot hard on the brake. So it isn't UJs, or anything post autobox output.

It starts about mid throttle and between 2-3k. It might persist higher in the rev range but I've been driving sensibly to avoid having two cars off the road. It is there approx 50% of the time too. Lift off and it stops immediately.

It is NOT the belt or any ancillary - it persists with the belt off. I wish it was.

Engine hot or cold.

It appeared to be worse on gas than petrol, but I think that is placebo as it happens on either fuel.

It appears to be on the RH/drivers side, but as with a lot of noises it sounds like it could be underneath, to that side, or on top. But, its definitely further away than the LH/passenger side.

In neutral/park however - gone. Revs up and down sounding lovely.

The most annoying thing about this particular irksome noise, is I am sure I had exactly the same thing with the first engine on my first P38... and I never got to the bottom of it. I'm pretty sure that was 'solved' when it had a replacement engine dropped in. It also had a set of headers already on it. I can't see any evidence of a leak from the little you can see with heat shields in place.

Anybody come across this before?

Member
Joined: Apr 23 2019
Posts: 328

sorry to be the bearer of bad news, but that cd be early-stage head gasket failure. If you put a hose pipe to your ear, and probe the area you may be able to locate the sound better. I had one go like that (3, outer), and it ended up like a steam engine. The next time it happened (4, outer) I got it early and removed the HG before it went critical. If you remove the lead from the suspect cylinder the squeak will likely disappear

My exhaust gasket on the Defender V8 sounded more blowy, when that needed doing, but was easily spotted by the hose-pipe, and wasn't load-dependent.

Member
avatar
Joined: Jan 05 2016
Posts: 988

Just to add - in the video throughout there is another sort of whine/noise - its the water pump bearing. I know they're noisy, they have been for a while, spare is waiting to go on. The noise in question is the much louder and higher pitched almost mouse like squeaking at the end. I didn't want to hold the revs up for longer because I enjoy not having my feet run over or burning the already hot ATF.

To be fair - even if its the HG, I won't be surprised or disappointed. The engine is on borrowed time, having had #6 liner crack and be fixed by water glassing it well over a year ago now. I changed the plugs last night and they all looked even - but an internal to the valley or external blow wouldn't have an effect on those anyway unless it wasn't firing on that pot.

It is more frustrating not knowing what the problem is definitively - as much as I don't want it to let go spectacularly, it would answer the question.

I don't know what option I'd take it if it is. It hasn't been overheated, so no warpage to deal with, and the threads shouldn't pull out... so maybe an in-situ gasket swap wouldn't be too much hassle to get a more life out of it yet. The diesel swap is just not on the cards with the available fundage at the moment.

Member
avatar
Joined: Jun 17 2018
Posts: 256

Sounds exactly like mine..

That being an alternator bearing shitting itself!!

Pull the aux belt off and have a listen.

Member
avatar
Joined: Jan 05 2016
Posts: 988

In my first post, I've already tried. It's not the belt or anything else that spins externally... unfortunately.

It also comes and goes. Not sure what to do next.

Member
avatar
Joined: Jun 17 2018
Posts: 256

Oh right!

"glasses on" genuinely blind LOL

Member
avatar
Joined: Dec 30 2015
Posts: 4028

Could be the start of this https://rangerovers.pub/topic/1147-at-just-the-wrong-time-of-the-year

Member
avatar
Joined: Jan 05 2016
Posts: 988

It does sound like a belt or ancillary bearing though, that was my first thought/hope/wish/misplaced optimism.

If it is the start of a blow, I'd quite like it to hurry the hell up and make its mind up. I will pull it to bits if it comes to it, see if it can be coaxed on for a bit longer.

Member
avatar
Joined: Jun 17 2018
Posts: 256

Compression test would surely show a drop in compression from a leak/

Member
avatar
Joined: Jan 05 2016
Posts: 988

If it was blowing properly it probably would, but this only squeaks under load currently. I could try pulling a plug lead though on each pot on the side I think it's happening on.

That would narrow it down. Or it rules it out and it keeps doing it :P

Member
avatar
Joined: Dec 30 2015
Posts: 4028

If it is the start of a blow, it is most likely to be one of the centre pots rather than one at each end. I pulled the head on that one, had it skimmed as a matter of course but it only needed 6 thou taking off so I could have got away with just whacking a new gasket on it. All with the engine in situ.

Member
avatar
Joined: Jan 05 2016
Posts: 988

The examples I've seen of external/internal valley blows do suggest the middle pots are most likely. Probably #6, as that seems to be having a hard life.

It would give me another crack and sorting the persistent oil leak down the back of the engine I suppose as a bonus.

Member
Joined: Aug 07 2019
Posts: 70

it sounds like a inlet manifold leak , get a spray bottle and spray around the valley cover area and any other area under vacuum, it will squeal even more if you find it, it could also be something like a restricted pcv valve or split hose. as for the bearings in the alternator just use a screw driver to the ear and prod around anything that you think can make a noise. as others have stated it could also be head gasket , if you have trouble getting up under the manifolds tape a piece of wire to the tube so you dont burn your self

Member
Joined: Jan 07 2016
Posts: 125

To me it sounds just like something is rubbing on something.
That would explain why only under load as things are shifting around at that time due to the torque.
Possibly even a loose fastener which is allowing the two joined parts to rub just that bit.
Try the hose pipe stethoscope for sure, but include mounts and both ends of anything that moves with the engine and attaches to the frame.
As it is a low intensity high frequency sound, it would be a small part vibrating and rubbing.
It could even be in the bay but not on the engine itself, just an sympathetic harmonic vibration.

Member
Joined: Nov 16 2016
Posts: 940

Are we talking the chirping noise that starts at 7.5 seconds?

Member
avatar
Joined: Jan 05 2016
Posts: 988

Yes - not the lower pitch noise that is present earlier (that's the water pump, its on the list).

I haven't had a chance to crack out the stethoscope yet - probably going to be next weekend before I get a chance at this rate. Busy week ahead.

Fixed the BMW starter on Saturday, so apart from this evening where its needed to pick up a freezer, the RR can sit and feel sorry for itself for a bit.

Member
avatar
Joined: Jan 05 2016
Posts: 988

No progress made yet, but an interesting observation. The noise is definitely worse on LPG. On petrol its much quieter and less frequent, but definitely there.

I ran out of gas last week and have been using it on the jungle juice since on the odd days I need it. Reset the adaptives when I parked it up last to see if anything strays from ideal after a few weeks on petrol.